Navodila za vgradnjo plošč pri izdelavi opaža napušča (sofita).

Podrobna navodila za samostojno montažo sofitov.

Sodobni materiali za fasade

© 2023 mojafasada.com

Korak 1

izračun materialaizračun materiala

Pri namestitvi sofita sta dva profila nameščena vzporedno drug z drugim - eden na steni zgradbe, drugi pa v spodnjem delu faske, ki ju pritrdimo z žeblji v korakih po 30-40 cm. Ti profili bi morali držati sofitne plošče. V ta namen se lahko uporabita J-profil in F-profil, pa tudi enostavna faska ali J-faska.

Način vgradnje in izbira potrebnih dodatkov sta odvisna od konstrukcijskih značilnosti strehe.

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira

Spodnji shemi prikazujeta dve najbolj tipični možnosti namestitve sofita. Prva je z uporabo F-profila ob steni in J-profila vzporedno z njim. Druga je z uporabo zapiralne J-faske in F-profila ob steni.

Vendar ta dva načina še zdaleč nista edina, najprimernejši izberemo po natančnem preučevanju določenega objekta.

Vstavljene plošče
Pri namestitvi sofita z vstavljenimi ploščami je J-profil pritrjen vzdolž deske faske, v njenem spodnjem delu in vzporedno na isti ravni vzdolž stene.

Sofitne plošče razrežemo na ustrezno velikost, vendar 6,5 mm manj kot razdalja od stene do notranje strani lesene deske faske (na sliki, ta razdalja je prikazana kot 60 cm, vendar je lahko različna). Plošče vstavimo v profile in pritrdimo z žeblji.

Odprt del špirovca
Pri nameščanju sofita na odprte dele špirovcev pritrdimo F-profil na steno zgradbe, na leseno desko faske pa enostavno vinilno fasko s F-profilom ali J-fasko. V njih pritrdimo sofitno ploščo, odrezano na primerno velikost.

Če so špirovci široki več kot 60 cm, strokovnjaki priporočajo dodatno pritrditev plošč z žeblji v centru špirovca. Na skrajnih špirovcih namestimo J-profili, v kateri vstavimo sofitne plošče obrnjene na rob.

Vogali opaža napušča so lahko izdelani v 2 možnostih:

  • enostaven vogal
  • zahteven vogal

Način nameščanja sofitnih plošč se je razlikuje pri izdelavi enostavnega vogala in zahtevnega vogala. Obe možnosti sta prikazani na spodnji sliki.

Zahteven vogal vključuje uporabo H-profila, ki je nameščen vzdolž njegove diagonale. Plošče razrežemo pod kotom, ki ga tvori H-profil, in namestimo tako, da so se njihovi utori v obliki črke V poravnani v eno črto. Ta možnost zagotavlja privlačnejši videz sofita, vendar zahteva dodaten čas in materialne stroške ter večjo natančnost pri rezanju plošč.

Celotni sofit iz vinilnih plošč lahko uporabimo za oblaganje spodnje površine nadstreška nad vhodom

Enostaven vogal predvideva uporabo H-profila pri nameščanju sofita za prikrivanje šiva.

Faska
Končni profil je nameščen na zgornjem robu lesene deske faske. Če želimo vanj vstaviti fasko, moramo dodati 16 mm na širino sprednje strani do končnega profila.

Sosednje faske se prekrivajo za približno 25 mm. Za to je iz spodnjega dela sistema zaklepanja vinilne faske izrežemo 38 mm. En konec faske pritrdimo z žebljem, tako da ga sosednja faska pokrije, kot je prikazano na sliki. Za ta žebelj je treba izvrtati luknjo s premerom 4,5 mm.

Opomba: nobeno navodilo ne more odgovoriti na vsa vprašanja ali zagotoviti vseh možnosti sestavljanja, ki se lahko pojavijo med vgradnjo. Predstavili smo vam metode, ki se uporabljajo za tipično vgradnjo.

Korak 2

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira

Korak 3

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira

Korak 4

Korak 5

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira
nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira

Korak 6

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira
nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira

Korak 7

Pritrditev faske na desko
Pri pritrjevanju običajne faske lahko žeblje zabijemo neposredno skozi ploščo - kar pri vgradnji drugih vrst siding-plošč običajno ni dovoljeno. Žeblji z majhnimi glavami se zabijajo skozi utor v obliki črke V na sofitni plošči. V tem primeru se bo siding-plošča razširila v smeri nasprotnega sprejemnega kanala. Pustimo prostor, da se sofit razširi.

nastavitev lesenega okviranastavitev lesenega okvira
Sodobni materiali za fasade