Sodobni materiali za fasade

© 2023 mojafasada.com

Danes večina ljudi za zunanjo obdelavo hiše raje uporablja siding-plošče - posebne fasadne plošče, ki ščitijo fasado pred zunanjimi vplivi okolja in ji dajejo lep videz. Ta možnost oblikovanja hiše je enostavna za namestitev, trpežna in ima celo paleto različnih barv. Zahvaljujoč siding-ploščam je mogoče ustvariti individualni dizajn. Pri izbiri barve siding-plošč za fasado naj se upošteva barva strehe, vrat in oken, kakor tudi okoliška narava.

Kako izbrati pravo barvo:

Ko izbiraš barvo, moraš upoštevati nekaj pomembnih stvari: 

Pri nakupu fasadnih plošč je pomembno pozornost nameniti materialu, enakomernosti barve, odsotnosti lis in razpok.

 

Izbira barvne sheme

 

Najboljša možnost je, ko vnaprej izberete barvo fasade, včasih pa morate izbirati barvo siding-plošč za zidove šele po zaključku gradnje. 

Ker se namestitev siding-oblog izvede na že končano konstrukcijo, se je treba pri izbiri barve osredotočiti na obstoječe dele hiše. Najpogosteje na izbiro barve fasade vplivata streha, kot največji in najvidnejši del, in temelj, če je dovolj opazen. 

 

Pomembno!

 

Ni nujno, da je fasada enotna: kontrastni dodatki na vogalih ali poudarjanje balkonov in teras so videti zanimivo.

 

V vsakem primeru bodo svetli odtenki videti bolj izrazito kot temni: vizualno povečajo hišo in dobro izgledajo pozimi in poleti. Prav tako ni priporočljivo pri obdelavi uporabiti več kot 2-3 barve: to se nanaša na streho, dodatke in same plošče.

Izbira barve za fasado

1. Klasična možnost je kombinacija temne strehe in svetle fasade. V tem primeru so lahko dodatki za okna in vrata svetle in neopazne ali pa kontrastno temne.

2. Nasprotna možnost (svetla streha in temna fasada) je redka in nenavadna. V tem primeru bi morali posvetiti posebno pozornost izbiri barve siding-plošč, saj bo temen odtenek pritegnil pogled in izstopal..

3. Ne izberite enake barve za streho in stene: takšna hiša bo videti dolgočasna in tipska. Vendar pa lahko z izbiro različnih odtenkov iste barve, dobite zanimiv in harmoničen rezultat.

4. Ni nič manj pomembna narava okoli hiše. Če v pokrajini prevladujejo drevesa, bodo obloge v zelenih in rjavih odtenkih ter imitacija lesa videti harmonično. Če se hiša nahaja na obali ali plaži, je bolje, da se odločite za peščene, bež, koralne ali turkizne barve, pa tudi imitacijo svetlega kamna.

 Za rjavo streho

 

Bele, kremaste, sive, turkizne in svetlo zelene barve so zelo primerne za rjavo streho. Za dodatke je bolje izbrati belo ali rjavo barvo. Strokovnjaki ne priporočajo roza barve.

 Za zeleno streho

 

Priporočljivo je izbrati belo, svetlo sivo ali svetlo zeleno fasado. Dobro bodo izgledali tudi dodatki v belih ali strešnih odtenkih. Modra, plava in turkizna barva, pa tudi rdeča in njeni odtenki, niso primerni za zeleno streho.

 Za rdečo streho

 

Skoraj vse barve so primerne za rdeče strehe. Za okna in vrata hiš s češnjevimi strehami so primerne bele, rjave ali rdeče barve, zlasti češnjeve ali druge temnejše. Ne uporabljajte zelenih, modrih, rjavih in turkiznih fasadnih možnosti skupaj z rdečo streho.

 Za modro streho

 

Za modre strehe so primerne fasade z odtenki svetlo bež in bele barve, še posebej, če je streha temna. Hkrati so lahko odtenki tako topli kot hladni, na primer roza, siva, svetlo modra ali rumena. Okenske okvirje, vogalnike, vrata in druge dodatke najbolje je izbrati v beli ali modri barvi. Svetlo zelene, zelene in turkizne različice fasad niso priporočljive.

 Program za izbiro barvnega ujemanja siding-plošč

 

Obstaja veliko posebnih programov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi glede ujemanja barve siding-plošč, strehe in dodatkov. V bistvu vsi delujejo po istem principu: uporabnik mora prenesti program in naložiti fotografijo hiše, nakar lahko začne spreminjati barve zidov, vrat in okenskih okvirjev

 

Takšni programi omogočajo, da vidite, kako bo izbrana možnost izgledala na določeni hiši.

 

 

Pomembno!

Pri izbiri barve si velja zapomniti, da se izbrani odtenek lahko razlikuje od tistega, ki ga ponuja dobavitelj.

 

Spektakularni primeri oblikovanja za inspiracijo

 

Obstajajo številni primeri zaključne obdelave hiš s fasadnimi ploščami, med njimi je lahko najti ustrezno barvno možnost.

 

Toda nimajo vsi radi navadnih plošč. Da bi poudarili individualnost, mnogi poskušajo izstopati s kombiniranjem več odtenkov ali poudarjanjem posameznih delov hiše. Najpogosteje poudarjajo vogale (na primer uporabljajo v obdelavi kamen ali opeko), verando ali teraso, deli zidov (na primer pod oknom ali balkonom).

 

Pri obdelavi različnih nadstropij se lahko uporabijo različne barvne odtenke. Na primer opeka ali kamen za pritličje in les za prvo nadstropje oz. temen les spodaj in svetel zgoraj.

 

Ko uporabljate barvno obdelavo, lahko "narišete" vzorce: vodoravne črte, cele trapezije na stenah ali oblikujete stebre.

 

Ne smemo pozabiti, da številne spektakularne možnosti povzročajo visoke stroške zaradi uporabe različnih plošč. Različne barve siding-plošč vam omogočajo, da realizirate skoraj vsako idejo. Bogata paleta in imitacija naravnih materialov vam bodo pomagale do sanjskega doma brez dodatnih stroškov.

Sodobni materiali za fasade